Sunday, December 09, 2018

Apa perlu buat bila anak SPEECH DELAY - Part 3




Assalamualaikum..hai semua..

Ui.. nak hampir setahun baru nak update Part 3.

Hahaha..bz nau mak sekarang ni ๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š

Selain masalah telinga Aaqil, therapist jugak kata Aaqil kurang simulation / orang ajar / kurang berbual. YES, masa ni Aaqil addicted gila dengan handphone/Tab.. its my fault.. nak senang keje nak bagi dia diam hulur tab/handphone sampai dia hanyut dalam dunia dia sendiri.main sorang-sorang...SORRY Aaqil.

~~~~~~~~~~~~~ to be continued~~~~~~~~~~~~`

Ni last haritu..meh kite sambung untuk saya sebagai Ibu kepada Aaqil mengingati setiap detik detik membesarkan anak-anak ni.. Lain anak lain ceritanya.๐Ÿ‘ฏ

Appointment Aaqil di Hospital Sungai Buloh bersama Pn. Azlina setiap 3 bulan. Basically setiap kali appointment itu, therapist akan ajar parent teknik-teknik untuk membantu anak-anak untuk bercakap.

Yela, untuk appoinment 3 bulan sekali, setiap sesi 45 min itu apelah sangat yang dapat diajar. Main je yang lebih. Balik rumah nanti parent kene sambung dekat rumah.

Saya ingat lagi masa 1st session, we cant do anything. Aaqil tantrum sebab baru amek darah untuk check Hypothyroid dia, so session tu burn macam tu je.  As a working mom, i will combine all appointment in 1 day due to tak cukup cuti ( i think this is mother's global problem). So on the same day Aaqil will have 2 or 3 different appointment which is paed, ENT and speech therapist session. To minimize waiting time, the schedule would be amek darah dulu, sementara tunggu result darah dan review from doc so lari ke ENT dept for ENT and speech session. Lagi out mood Aaqil bile kene korek telinga..hahahaha

Tu belum cerita bab masa menunggu  untuk registration semata-mata. kalau nasib baik adela sengah jam tunggu untuk nombor giliran dipanggil. Nasib tak berapa baik penah 2 hours kot tunggu untuk registration je. Macam mane merayu pi kat specialist clinic pon (sebab appointment dah patut start tapi still tak daftar lagi) diorang tak boleh buat ape sebab name takde dalam sistem, takde nombor.

Hahaha.. selalu hilang sabar kat sini. Rase nak bagi cadangan registration patut kat own clinics je takperlu combine all clinics register 1 tempat yang kadang-kadang 2 je kaunter bukak. worst case 1 counter je bukak. and of course the priority goes to the elders and baby below 1 year je.

Eh panjang pulak bebel part registration. Hahaha..

Masa 1st session burn begitu sahaja. But the therapist did observe Aaqil sepanjang dia nangis tu. Aaqil have a good eye contact.

Masa awal-awal tu.. since tengok Aaqil do have eye contact, so Pn Azlin kate maybe the most issue ni lack of simulation. Mak Ayah jarang borak borak dengan dia or maybe addicted of gadget?

Deng.. yes.. ni la 1 of the reason. Aaqil memang time ni tak boleh tengok handphone or tablet confirm taknak lepas punya. Our bad. siap ade 1 tablet khas untuk aaqil main..

Next, Pn Azlin tanye sekarang Aaqil duduk dengan siapa waktu siang? Nursery? Yup..
Nursery tu ade aktiviti ape? ke makan tidur makan tidur..the answer is yes.. makan tidur makan tidur.
So Pn Azlin cadangkan untuk cari tadika yang playschool so that Aaqil boleh belajar berinteraksi banyak bila ada banyak aktiviti kat sekolah instead of makan tidur makan tidur.

Bermulalah kami cari tadika lain untuk Aaqil next year and Alhamdulillah Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah permudahkan urusan cari sekolah untuk Aaqil. Kebetulan ade tadika baru bukak dekat sangat dengan rumah dan accept budak 3 years old. most of the playschool start dari 4 years.  And result dia Alhamdulillah..Aaqil dah start pandai berkomunikasi. Ada improvement.
Walaupon kadang-kadang nampak gambar from tadika kawan2 tengah buat benda lain dia terceruk hujung main mainan.haha..Lama-lama dia involve in every activity but still tak reti nak bercerita balik kat kite la kan..

Sempat 4 kali je appointment with Pn Azlin. 26/12/17 Pn Azlin kate boleh discharge dah..Parent kene continue ajar dia kat umah je..











Masa last appoinment tu, Pn Azlin ada bagitahu nanti ada majlis graduasi untuk student yang dah discharge from Speech Theraphy.

Almost setahun kemudian, 10 November 2018.. majlis yang dijanjikan.. Abah tak dapat join sebab keje...

Aaqil dan Pn Azlin

Naik pentas :)

Alhamdulillah..Alhamdulillah...Aaqil makin hari makin improve. sekarang dah boleh cerita balik pass event.. dah potty train...ada la terbabas lagi sesekali. slowly and surely insyaAllah..



Banyak nak cerita sebenarnye tapi nanti la kita edit balik ke this post...haha.lama sangat peram kat dalam draft entry.

Till then.. Semoga cerita ni ada manfaat untuk parent kat luar sana yang clueless kadang-kadang why anak tak ikut perkembangan yang sepatutnye.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
" Ya Allah, sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin, maka kami memohon kepada mu ya Allah, turunkanlah bantuanmu kali ini kepada orang-orang islam di palestin, hancurkanlah rejim zionis yahudi sedahsyat-dahsyatnya" . Amin