Thursday, June 23, 2016

2nd little khalifah :D

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..maternity leave dah abes. Dah mula bekerja kembali..
Jadi..blog pon berjalan kembali la.. hehe

Sekejap je masa berlalu.. Anak kedua ibu ni dah 2bulan pon  :D

Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Saya selamat melahirkan anak kedua pada  8.15pm, 18 April 2016 yang lalu.
Segalanya dipermudahkan oleh Allah.. Alhamdulillah syukur Ya Allah..

Pengalaman melahirkan anak kedua kali ini sangat berbeza jika dibandingkan masa Aaqil dulu.
Pada mulanya.. masa week37, Doctor Siti suggest untuk amek elective czer bila scan baby kelihatan besar dan jalan agak sempit. Disebabkan anak pertama dulu pon czer, jadi saya setuju sahaja. Pada saya, doctor lebih arif. Walaupon memang nak mencuba untuk bersalin normal kalini. Pasrah je la bila doctor kate macam susah je.  :D

Disebabkan boleh pilih tarikh, kami pilih 19 April tarikh untuk melahirkan adik Aaqil. Nak sama tarikh "19" dengan abang gitu. Hahaha.

Kita merancang, Allah turut merancang, dan perancangan Allah lah yang sebaik-baiknya. Hari jumaat, sabtu dan ahad, saya dan encik hubby busy mengemas barang dan pindah rumah.. Abang Aaqil pon kite export pi umah maklong dia suruh jaga :D. Kemas-kemas jugak tapi yang banyak buat keje ialah encik hubby sebenarnye sebab jalan sikit kite rase contraction..agak kuat dan kerap tapi tak consistent, so anggap Braxton Hick saje.. bila rasa contraction je rehat...rehat je maksudnye contraction la tu.. Hahaha... sudahnya.. berkat kerajinan itu.. Bangun pagi 18 April tu tengok ade bleeding...  Hah! time ni terus menggelupur takut jadi ape-ape kat baby.

Siapkan abang Aaqil hantar ke nursery, dan bergerak ke hospital Salam untuk serah diri. Hehe. Daftar dan kene tahan wad.. nurse check kul 10am, jalan dah bukak 1cm.. Kul 11 Doctor Siti datang dan check..1cm lagi..Doctor bagi choice samada nak teruskan elective czer or bersalin normal. Huh..terkejut kami suami isteri, haritu advise suruh czer ni bagi pilihan lak... Hahaha.. Cuak mak masa tu.,terus mintak masa untuk bincang dulu..

Bincang punye bincang, siap call Kak Mas lagi tanye pendapat dia.. memula nak czer jugak sebab dah set mind dari lastweek kene czer..tak ready langsung untuk lahirkan normal. Hahaha.. kami amek masa 1 jam jugakla untuk buat keputusan. 10 kali nurse datang tanye dah decide? Kikikiki.
Encik Hubby tengok saya...lepas tu relax je dia kate..cubela normal ye..haha..senang je dia cakap. tatau kite gelabah tenuk dah ni.. Hahaha.

Alhamdulillah kami membuat pilihan yang tepat untuk mencuba melahirkan baby secara normal. Doctor Siti nak pecahkan air ketuban lepas tu.. tapi tanya kite.. awak nak as natural as u can? saya jawab ye.. tak jadi dia nak pecahkan air ketuban tu.. nak biar pecah sendiri. Lepas tu saya masuk bilik dan sibuk berjalan kesana kesini sebab nak bagi bukaan cepat kononnye. Lesson learn dari masa Abg Aaqil dulu.. hahaha.. dulu pi baring je sampai sudah...sudahnye 12jam pon still 4cm. hahah..siap makan nak bagi tenaga nak meneran. Kikiki.. tak banyak pon makan sebab tak selera dah..jiwa dah start kacau gitu. Haha.

Pukul 5 petang nurse ajak pi labour room sebab bukaan dah 6cm. Masa kat bilik ok je, masuk je labour room terus kecut perut, sakit perut suma ade. Komplen labour room panas, nurse turunkan suhu.sejuk pulak. haha.. Time ni kalau boleh memang takmo encik hubby pi memana ..takut dia kuar je anak pon terkeluar..Kikiki.. Sakit contraction tu... tak yah cakapla..takleh nak imagine. tak terjangkau dik akal sakitnya.. Bila datang rase nak meneran je panggil nurse.. Nurse kate belum lagi, suruh tahan. huhuhu..camne nak tahan? siap tanye tu. hahahaha.. so blur mommy.. nurse suruh bila rasa nak meneran since belum masanya nak meneran..sila tarik nafas.. I was like... WHAT?????? tu je nasihat dia.. dah rase nak terberak ni.. biar betul tarik nafas je cara dia..

Agak failed jugak untuk menahan rasa nak meneran menyebabkan pintu rahim jadi tebal. Kene bising dengan nurse..hehehehe. Doctor datang dan tolong bukakkan jalan.. Dalam pukul 8 Doctor suruh teran. Errrr... tetibe tadi yang tak sabo nak meneran jadi tak reti.. kahkahkah..Betul, setiap kali dalam labour room saya akan jadi manusia paling blur.. maapla..


Alhamdulillah.. 15min later...teran tak tau kali keberape ntah..rase dah nak putus nafas dah.. lahirkan our 2nd cute little baby. Adeeb...

Sumpah.. kalau diberi rezeki lagi...akan pilih normal. masa nak meneran tu je hazabedah... lepas tu..kau boleh berlari nok! hahaha..Bukan tu je..duit pon jimat.. satu sen pon tayah bayar. hahaha.

Dulu masa lepas bersalinkan Aaqil, czer kan... memang lemah.. lepas 2minggu baru okay sikit..
Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana memudahkan segalanya..

Okay..dah penat bebel. Nah gambo adik Adeeb setepek.












Wednesday, April 06, 2016

24 Days TO GO!

Wihuuu..

Taktau nak teruja ke nak cuak ke ape...

Lagi less than 1 month...another little khalifah will join us in this world...

Dah ready ke...ntah..

Honestly, preparation less to compare masa Abg Aaqil dulu..
Bukan sebab less excited, its just...sebab banyak barang abg Aaqil boleh pakai balik.
Hehe..

Beginilah nasib anak kedua..

Don't worry baby..ibu and abah also 2nd children..

Jadi.. kite serupa... hahahaha..


Lagi dekat due date, lagi menjadi jadi manja abg Aaqil..
Nangis for no reason.. or people call it Trantum?

Ouh...sometimes macam giveup nak handle..
Tapi bila biar je abg Aaqil nangis sorang-sorang kasihan pulak..
Pujukla jugak si bujang sorang tu..

Kekadang makin di pujuk makin kuat nangisnya..

Huaaaa...

Sudahnye ibu dia yang nangis sekali..

Kahkahkah...


Hopefully everything will go smooth...
Semoga dipermudahkan segalanya untuk kalini..
2nd time but feels like macam 1st time balik..
Macam tatau ape-ape.Haha..




Abang Aaqil fresh from oven :D




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
" Ya Allah, sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin, maka kami memohon kepada mu ya Allah, turunkanlah bantuanmu kali ini kepada orang-orang islam di palestin, hancurkanlah rejim zionis yahudi sedahsyat-dahsyatnya" . Amin