Wednesday, March 21, 2018

Puding Roti Sos Kastard super MUDAH dan SEDAP!

Assalamualaikum...


Hai semua :)

Sapa ada perangai beli sebuku roti pastu tak makan-makan or lupe nak makan until the expired date come closerrrrrrr. Hahaha..its me! 😎

Bile dah jadi lagu tu takkan kite nak membazir biarkan roti tu expired or makan banyak banyak roti tu? Hahahahahahaha

Penyelesaian dia ialah.....PUDING ROTI SOS KASTARD SUPER SEDAP! haha


Saya ada masalah dimana setiap kali nak buat setiap kali tu la google resepi. Hahaha..(selalu kene marah dengan husband, he even asked me to print and bukukan resepi yang biasa pakai tu so that i will used the same recipe every time.. takdela harini buat rase ni esok buat rase eh tak same macam haritu..kehkehkeh)


So untuk menyelesaikan masalah itu, marilah kite tepek sini resepi yang super mudah dan confirm sedap dari #cikepal ni. Senang nak refer lepas ni pi blog sendiri je...


RESEPI PUDING ROTI SOS KASTARD


Bahan bahan untuk puding roti

13 keping roti (1 bungkus roti)
1 kotak kecil kismis ( selalunya ni takde kat rumah so selalu change to chocolate chips 💕)
*3 cawan fresh milk (this also always run out of stock, so change to susu Aaqil or Adeeb. HAHAHA.. please dont tell my husband nor my officemate that I used this 😝)
*4 sudu besar gula
*2 sudu besar mentega
*2 biji telur
*1 sudu teh esen vanilla


Cara-cara membuatnye:-
 senang je if pakai resepi ni..

1. Campurkan semua bahan-bahan yang bertanda * di atas (fresh milk, gula,mentega, telur & esen vanilla) dalam bekas. Kacau pakai whisk.
2. Koyakkan roti dan masukkan dalam bekas tadi dan rendam sebentar. Boleh tekan-tekan bg sume roti tu meresap bahan-bahan dalam bekas tu.
3. Tabur kismis kat atas.
4. Bakar dalam oven dengan suhu 200deg selama 50min api atas bawah.
Ouh jangan lupa panaskan oven dulu before (suhu 200 deg selama 30min.. part ni yang sokmo lupe dan menyebabkan masa anda terbazir begitu sahaja...hahahaha..demn!)

Bahan untuk sos kastard

1 tin susu cair
3/4 cawan air
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula

Cara-cara membuatnye..

1. Campurkan semua bahan-bahan dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau sampai pekat.

Lepas tu SIAP!

TADA!!




Baru buat semalam.. and yes pakai susu Aaqil 😆 dan officemate kate sedap! hahaha...please dont tell them..


Tuesday, August 08, 2017

Apa perlu buat bila anak SPEECH DELAY - Part 2

Selamat hari raya!

Hahaha..lamanye tak update blog..

Meh sambung pasal Speech Delay ni.

Aaqil memang ade follow up dengan Paed Hospital Sungai Buloh every 3 month utk check TFT dia.
So..masa 2 yrs bagitahu doctor, words Aaqil less than 50 words. Still tak panggil ibu / abah lagi.

Cousin-cousin Aaqil yang sebaya 2-2 dah petah bercakap. NO, I am not comparing Aaqil tapi kita as parents kene tahu jugak milestone perkembangan budak2 ni..supaya kita tidak terlambat untuk membantu dia sekiranya anak-anak kita ada masalah.

Paed suggest untuk refer to ENT untuk speech theraphy sessions. Pada mulanya saya cakap maybe Aaqil a bit slow tapi nanti dia develop kot skill bercakap tu..(in a way nak skip appoinment with therapist, either saya in denial or tak cukup cuti untuk tambah appoinment lagi kat spital Sg Buloh ni.. dan inilah dilema ibu ibu bekerja..Sobs..sobs..). TAPI doctor tak bagi, katanya kalau tunggu sampai 3yrs old baru nk start theraphy session takut its too late.

Bila start appointment with ENT, dapat 2 appointment 1 dengan speech theraphy, 1 dengan doctor untuk check telinga.

Bila masuk klinik ENT nampak 1 poster tu. Tulis lebih kurang macam ni la..

' Anak anda speech delay? Adakah kerana dia tidak mendengar? Lakukan pemeriksaan telinga anak anda sekarang!'

And....guess what... YES!!!! Aaqil problem ialah taik telinga dia PENUH!!!! Ya Allah.. ibu tak tahu..
Saya ada dengar dekat radio IKIM rancangan dengan doctor pakar ENT. Dan saranan beliau supaya ibu bapa tidak pandai-pandai korek telinga anak kecik.. Telinga ada system auto buang taik telinga sendiri..so lepas dengar tu saya mmg bersihkan luar2 telinga je la...and doctors kat ENT pon memang agreed dengan statement NO KOREK TELINGA anak...siap haramkan cotton buds lagi..

Doctor terangkan yang ada 2 type of orang.. 1st yang jenis taik telinga akan jadi mcm serbuk tu dan keluar sendiri masa kite mandi ke..masa tidur ke.. dan 2nd is like Aaqil type.. taik telinga keras kat dalam.. huhu....2 kali jugak doctor kat ENT tolong buangkan taik telinga Aaqil. dan 2 kali tu la..horror gila.... dalam 5 orang duk pengang dia...super kuat Aaqil ngamuk orang nk korek telinga dia.. haha..sampai masa 1 time tu siap luka lagi.. Haihla anak..

***sorry cite pasal taik telinga pulak***

Settle masalah telinga, Aaqil still kene jumpa speech therapist.

Selain masalah telinga Aaqil, therapist jugak kata Aaqil kurang simulation / orang ajar / kurang berbual. YES, masa ni Aaqil addicted gila dengan handphone/Tab.. its my fault.. nak senang keje nak bagi dia diam hulur tab/handphone sampai dia hanyut dalam dunia dia sendiri.main sorang-sorang...SORRY Aaqil.

~~~~~~~~~~~~~ to be continued~~~~~~~~~~~~`




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
" Ya Allah, sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin, maka kami memohon kepada mu ya Allah, turunkanlah bantuanmu kali ini kepada orang-orang islam di palestin, hancurkanlah rejim zionis yahudi sedahsyat-dahsyatnya" . Amin