Monday, September 09, 2013

Diskriminasi : perempuan islam bertudung


bila tgk update ni dishare merata katfb.teringat kejadian beberapa tahun dulu..

Kaklun baru abes spm dan ade free time...since dia takde buat ape kat rumah..saya galakkan dia untuk cari kerja parttime untuk isi masa lapang plus pocket money.. (pandaila nk galakkan orang...padahal saya  sendiri tak pernah buat parttime masa blaja dulu...haha)

Nak dijadikan cerita, opis lama saya dekat dengan mines shopping centre..jadi untuk menjimatkan masa dan duit..saya cadangkan kaklun cari keje kat mines je (promoter ke..casher ke..)...senang pi keje balik keje dgn saya je.. (kakak garang dan suke kongkong adik..kikiki)

Banyak keje kosong actually..lagi-lagi kedai baju baju...tapi yes...macam kes mira ni..kaklun pon sama terkene...masuk 2 3 kedai pakaian....jawapannya..

1.'ye kami nak pakai orang tapi awak memang bertudung ke?'
2. Boleh kerja tapi kene bukak tudung
3. Sorry..kami accept yang tak bertudung je

Bila kami dengar jawapan macamtu...saya heret je tangan kaklun suh keluar... (dalam hati kate...hey...banyak lagi keje lain la...)

Ye..kakak die yang emo...haha..

Alhamdulillah...on the same day rasenye..kaklun dapat keja kat kedai jual computer and accessories. Better weh! Banyak benda dia blaja... 

Moral of the story..
Malaysia ni nama je negara Islam tapi still ade benda camni yang jadi. mmg kita sakit hati..menyampah...tak sangka but itula malaysia..

tapi ade jugak hikmahnye..Saya beli laptop baru kat kedai kaklun keje..untuk bagi dia byk sales boleh dpt allowances byk sikit dan saya dapat banyak free gift...haha

Semoga lepas ni tade dah diskriminasi camni lagi ye..pakai tudung bukannye takleh wat keje!

Sekarang ni lagi senang...cuti sem je kaklun keje dengan adi jual ice blended kt pasar malam..saya tolong belakang tabir je...hehe

9 comments:

  1. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. diskriminasi. allahuakbar. menyampahnyeeee.. :(

    ReplyDelete
  3. skrg banyak yg tetapkan peraturan macam ni. hadoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ezan..hurm..sabar je la..
      jgn risau..rezeki Allah ade dimana-mana..

      Delete
  4. agaknye pki tudung bisnes lingkup? mengong...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
" Ya Allah, sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin, maka kami memohon kepada mu ya Allah, turunkanlah bantuanmu kali ini kepada orang-orang islam di palestin, hancurkanlah rejim zionis yahudi sedahsyat-dahsyatnya" . Amin