Monday, September 30, 2013

UNICEF Malaysia - Get involved



Eh..ni campaign lame..hehe

Last week, ada campaign for UNICEF dekat LRT Dang Wangi.

Hari-hari tengok je mereka berkempen sambil lalu laju-laju sebab kejar masa nak balik.
Suamiku menunggu dihujung station. Aww..so sweet :p

Hari Khamis lepas pi kerja sendiri..jadi jalan lenggang lenggong sikit masa balik.Hahaha.poyo.
Lalu masa nak balik, sorang volunteer tu sapa dan mintak signature untuk campaign mereka..
Sign je la kan..janganla KEDEKut sangat (bukan uncle gedek ye :p)..sambil sign dia tanya pernah dengar pasal UNICEF tak? blaja mane? eh eh.kite dah keje la..Umur berapa...bla bla bla..

Dipendekkan cerita.. kita diajak untuk membantu kanak-kanak sedunia ini dengan menderma atleast RM1 sehari. Dalam hati (owh..seringgit je). Ahkak dah nak keluarkan duit singgit yang terselit kat poket seluar baki makan tengahhari tadi.. Tapi malangnye mereka tidak menerima cash money ye kawan-kawan.


Die ajak duduk pulak untuk ceritakan program menderma seringgit sehari ni.

Volunteer: Cik ke Puan?
Aku: PUAN! (Bangga..haha)
Volunteer: akak pakai credit card tak? (terus kene panggil akak..haha) 
Aku: Sobsob..tak adik..akak tak mampu.. (drama)
Volunteer: Dont worry kak..akak masih boleh membantu..akak ade maybank?
Aku: Ade! (mata bersinar)

Cukupla drama itu..haha..

Senang cerita, untuk memudahkan orang ramai membuat amal kebajikan seperti ini.
Mereka telah membuat program membuat bayaran/derma melalui potongan terus dari akaun bank kita.
Takdelah diorang potong singgit hari-hari. Programnya begini ya. Kita boleh pilih sama ada nak buat potongan every month ataupon 6 bulan sekali.

Saya pilih untuk membuat potongan setiap bulan..RM38/month. Kalau 6bulan tu..RM228 la ye kawan-kawan.

Sekiranya pihak penderma merasakan..hurm...cukupla derma untuk kali ini...mereka boleh memberhentikan program ini dengan hanya membuat panggilan ke hotline mereka. SG Support Services – DDDP Administration arm.Tel: 1300 88 0010 (for cancellation/ change of details). Semudah itu. Tiada paksaan.



Diana Danielle pon join! Apa lagi. Jom!


The best part untuk kita penderma ini, selain mendapat saham akhirat (InsyaAllah), program ini juga layak untuk dapat pengecualian cukai! saya suka! saya suka! hahaha..

Untuk keterangan yang lebih terang lagi bersuluh....silakan ke website UNICEF Malaysia..

atau klik aja link kat bawah tu..


Till then..babai :)

7 comments:

  1. itu paksa tak rela. baik2 kita nak kan ikhlas menderma jadi tak ikhlas pulak...hilang pahala. selalu kena panggil dgn they all ni...tapi, senyum aje la sambil geleng2 kepala. tak sanggup youuuuu. anak kat umah pun nak kena suap nasi...hihihi

    ReplyDelete
  2. ingatkan sehinggit jeeer., rupenye sehinggit tiap tiap tiap hari tuu.,uhHUuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.kn wak..singgit tetiap hari..

      Delete
  3. Salam.. terbaca pulak pasal ni. mula2 memang macam paksa rela. Tapi alhamdulillah, bila dah "pura2 pejam mata" tengok transaksi kat kad credit tu, rasa macam makin murah rezeki pulak.

    Bila tengok anak sendiri, ya Allah, sayunya fikir budak2 kat luar sana. Mula2 suami kata ala, diorg tu carik makan utk gaji diorg jek. saya macam aaaaaa.. yerke. tapi x pe la. niat kita nak sedekah, cenggana cara diorg guna duit tu, terpulang pada mereka. Moga2 Allah beri ganjaran. Amin.

    Mama Iman & Hannan
    Ibu Cergas

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. .rezeki xabes kalo derma kan...

      Delete
  4. Sy xksah klau dorang nk kita menderma.... tp apa yg saya lihat dan kena sendiri 9 nov daftar 10 hb dh tolak dr akaun..... bebudak tu ckp bulan depan start.... knapa jd mcm ni...... cmne nk jd ikhlas nk menderma.... nk redha je ker.... atau nk sound..... hmm...... buat kerja amal dgn amalan yg kurang baik...... halalkah??? Xsabar nk collect duit derma ker??? Xapalah...rezeki dorang...... good luck

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
" Ya Allah, sebagaimana engkau pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah musyrikin, maka kami memohon kepada mu ya Allah, turunkanlah bantuanmu kali ini kepada orang-orang islam di palestin, hancurkanlah rejim zionis yahudi sedahsyat-dahsyatnya" . Amin